UEFA Euro 2024 EUROmânia. Turneul din 2000, singurul la care tricolorii au ieşit din grupe. Golul lui Chivu cu Anglia, de pus în ramă

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Mai sunt câteva zile până la EURO 2024, iar cu această ocazie DC Sport vă prezintă istoria participărilor naţionalei la turneele finale de Campionat European.



Am ajuns la Campionatul European din 2000, găzduit de Belgia şi Ţările de Jos. Finala a rămas în istorie, graţie golului de aur marcat de David Trezeguet contra Italiei. Franţa, campioana mondială en-titre, a câştigat atunci partida cu 2-1. La turneu au participat 16 echipe, printre care şi cea a României. 

Tricolorii au fost distribuiţi într-o grupă cu Portugalia, Anglia şi Germania, o veritabilă "grupă a morţii", dar au reuşit rezultate incredibile. Cu Germania, campioana europeană en-titre, România a obţinut un punct. Viorel Moldovan a deschis scorul rapid atunci, însă Scholl a egalat pentru nemţi. A doua partidă din grupe, cu Portugalia, a consemnat şi prima înfrângere la turneul final. Costinha a marcat pentru lusitani, în minutul 94, iar meciul s-a încheiat la limită, scor 0-1. 

A venit însă meciul cu Anglia, în care tricolorii au obţinut victoria de care aveau nevoie pentru calificarea în sferturile de finală. Chivu, cu un gol antologic, Dorinel Munteanu şi Ionel Ganea au adus cele trei puncte României.

În sferturi, însă, sorţii ne-au scos în faţă Italia, care avea să joace şi finala, iar drumul tricolorilor s-a oprit. Italienii s-au impus cu 2-0, prin golurile marcate de Totti şi Inzaghi. 

Acesta a fost ultimul turneu final la care "regele" Gică Hagi a jucat pentru România. De altfel, în meciul cu Italia, Hagi a fost şi eliminat, pentru cumul de cartonaşe galbene. 

Cum arăta lotul României la EURO 2000 

Selecţionerul de atunci, Emerich Ienei, a decis să îi cheme la turneul final pe următorii: 

Portari: Bogdan Lobonţ (Ajax), Bogdan Stelea (Salamanca), Florin Prunea (U Craiova). 

Fundaşi: Dan Petrescu (Chelsea), Liviu Ciobotariu (Standard Liege), Iulian Filipescu (Real Betis), Gică Popescu (Galatasaray), Cristi Chivu (Ajax), Miodrag Belodedici (Steaua), Cosmin Contra (Deportivo Alaves). 

Mijlocaşi: Dorinel Munteanu (Wolfsburg), Gică Hagi (Galatasaray), Constantin Gâlcă (Espanyol), Florentin Petre (Dinamo), Ionuţ Lupescu (Dinamo), Laurenţiu Roşu (Steaua), Eric Lincar (Steaua), Cătălin Hîldan (Dinamo). 

Atacanţi: Adrian Ilie (Valencia), Adrian Mutu (Inter Milano), Viorel Moldovan (Nantes), Ionel Ganea (Stuttgart). 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: UEFA Euro 2024




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?