Personalitati Ion Țiriac și-a luat tractor de lux!

Data actualizării: | Data publicării:

Miliardarul român Ion Țiriac și-a luat tractor! Nu pentru ogor, ci pentru colecție. 



Colecția personală a omului de afaceri Ion Țiriac a fost completată de un tractor de lux: Porsche-Diesel Super S 308, restaurat integral după anul 2000.

”Dezvoltarea unui tractor de dimensiuni mici a fost ideea lui Adolf Hitler, care și-a imaginat un "Tractor al Poporului" ("Volkstraktor") pentru agricultură așa cum Volkswagen ("Mașina poporului") avea rolul de a motoriză populația Germaniei. Acest tractor Porsche-Diesel Super S 308 a fost complet restaurat după anul 2000” arată site-ul Țiriac Collection.

În descrierea modelului, sursa citată arată: ”Dr. Ferdinand Porsche a oferit consultanță tehnică și de design pentru construirea unor tractoare-prototip înaintea celui de-al doilea Război Mondial. Dezvoltarea unui tractor de dimensiuni mici a fost ideea lui Adolf Hitler, care și-a imaginat un "Tractor al Poporului" ("Volkstraktor") pentru agricultură așa cum Volkswagen ("Mașina poporului") avea rolul de a motoriză populația Germaniei. După război, Porsche a primit interdicția de a construi propriile tractoare (doar companiile care au produs tractoare înaintea și în timpul Războiului au primit permisiunea de construi astfel de vehicule), iar compania a fost astfel nevoită să cedeze licență pentru designul tractoarelor sale altor constructori. Totuși, Porsche a dezvoltat o serie de motoare diesel răcite cu aer cu unul, doi, trei și patru cilindri care dezvoltau între 14 și 55 CP. Producția a început în 1950, inițial în cooperare cu Allgaier Werke GmbH (sub marca Allgaier), apoi, din 1956, în colaborare cu Mannesmann Group, companie care deținea o fabrică în orașul Friedrichshafen. Aici s-au produs peste 125.000 de tractoare sub marca Porsche-Diesel în perioada 1956-1963, multe dintre ele fiind exportate. Vehiculele agricole Porsche au beneficiat de aceeași reputație în ceea ce privește nivelul ingineriei și calitatea construcției că automobilele omonime. Un echipament neobișnuit prezent pe tractorul Porsche și care a echipat toate modelele de la început până la finalul producției a fost sistemul hidraulic de cuplare dintre motor și cutia de viteze. Acesta permitea schimbarea treptei de viteză fără acționarea ambreiajului, reducând astfel uzură componentelor transmisiei. Acest tractor Porsche-Diesel Super S 308 este propulsat de un motor răcit cu aer, cu trei cilindri de 2.625 cc, care dezvoltă 38 CP. Modelul Super S 308 a reprezentat versiunea lungă a lui Super N 308, care avea caracteristici tehnice comparabile. Porsche-Diesel Super S 308 este considerat urmașul lui Allgaier A 133 S și a fost înlocuit ulterior de mai modernul Porsche-Diesel Super N 309.

2. foto Țiria... (tractor-tiriac_58701000.jpg)

Complet restaurat după anul 2000, acest tractor Porsche-Diesel Super S 308 a fost achiziționat apoi de un colecționar privat, fiind utilizat foarte puțin după restaurare”. 

Irina Constantin | Categorie: Personalitati




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel