Fotbal Marea greşeală făcută cu juniorii în fotbalul românesc. "Să nu închidem prea devreme uşa unor copii"

Data publicării:
Fotografie de la Tom Fisk, Pexels
Fotografie de la Tom Fisk, Pexels

România nu reuşeşte să mai producă fotbalişti care să rupă gura târgului în străinătate. Ba chiar mulţi dintre ei nu reuşesc să impresioneze nici în Liga 1, iar asta s-a văzut inclusiv în ultimii ani, când cluburile din Liga 1 au fost obligate să introducă jucători U21 pe teren.



CITEŞTE ŞI Doar 10 fotbalişti care au beneficiat de regula U21 în Liga 1 au confirmat, din 2016 până acum

Iar Marcel Puşcaş nu este singurul care aduce în discuţie acest subiect. Florin Mazilu, preşedintele unui turneu de fotbal pentru juniori, îi critică pe antrenorii care nu îi mai lasă pe copii să se bucure de fotbal. Acesta atrage atenţia şi asupra copiilor care sunt întârziaţi biologic din punct de vedere al dezvoltării fizice, şi vine cu exemplul lui Kylian Mbappe, starul francez care şi-a anunţat plecarea de la PSG şi va semna cel mai probabil cu Real Madrid. 

"Pentru a dezvolta talente este nevoie de timp, iar antrenorii și scouterii ar trebui să se concentreze mai mult pe POTENŢIAL decât pe performanţa tinerilor jucători. Întârziaţii biologic au nevoie de mai mult timp, unii dintre ei nu sunt pregătiți nici la 18-19 ani (să nu mai vorbim de vârste de 11-12-13 ani).

Astăzi se fac selecții la 9-10-11 ani. Sunt selectați cei care "sunt buni". De fapt, sunt selectați cei care pot câștiga meciuri (de obicei acceleraţi biologic). Dar, dacă ne gândim, selectarea copiilor pt a câștiga un meci este opusul unei strategii de dezvoltare (bazată pe dovezi). Atât de mulți vorbesc despre dezvoltarea copiilor și când vine meciul, cei cu care nu se pot câștiga meciuri nu joacă. Dar ce identifică cu adevărat?

Nu numai că jocul copiilor nu aparține adulţilor (aparține copiilor), dar nu există dovezi care să susțină capacitatea adulților de a lua decizia despre cine este "cel mai bun" la o vârstă frageda. Aceasta este capcana supraevaluării capacității noastre de a identifica potențialul uman", a scris Florin Mazilu pe Facebook.

Exemplul lui Kylian Mbappe. "Aspectul fizic este un indicator slab al succesului"

"Există atât de multe poveşti ale unor sportivi de top cărora nu li se dădea nicio şansă când aveau 9,10, 11, 12 ani, fiind întârziaţi biologic sau din cauza unor rapoarte la care nu aveau nicio şansă să performeze. Kevin de Bruyne, David Beckham, Roger Federer, Kylian Mbappe, Stephen Curry, şi mulţi alţii. 

Aspectul fizic este un indicator slab al succesului. Specializarea timpurie este un drum spre un sfârşit timpuriu. 

Certitudinea nu există, în realitate nu este decât o presupunere bună. Trebuie să fim răbdători şi să nu închidem prea devreme uşa unor copii, pentru că putem pierde copii foarte buni. Să ne facem timp pentru a construi caractere, valori, virtuţi, integritate, respect şi disciplină, şi să lăsăm selecţiile după 14 ani. 

Nu vreau să critic cluburile de "elită", dar cred că, cu cât începeţi mai devreme identificarea talentelor, cu atât veţi face mai multe greşeli", a concluzionat Florin Mazilu. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?