UEFA Euro 2024 Presa italiană tună şi fulgeră după eliminarea Squadrei Azzura de la EURO 2024

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Italia a fost eliminată de Elveţia în optimile EURO 2024, scor 2-0, după o prestaţie slabă. Eliminarea Squadrei Azzurra, deţinătoarea titlului, după 0-2 sâmbătă cu Elveţia în optimile de finală ale EURO 2024, a fost văzută duminică în presa italiană ca "o ruşine", "un faliment naţional", "un naufragiu", relatează AFP.

"O ruşine", titrează Corriere dello Sport pe prima pagină, cu o fotografie a unui jucător al naţionalei la pământ, cu mâinile pe faţă. "La Berlin, Azzurri au ajuns la fund, este un dezastru italian"', a scris cotidianul după înfrângerea cu Elveţia, de pe Stadionul Olimpic din capitala Germaniei.

"Am fost incapabili să jucăm fotbal, iar principalul responsabil pentru acest lucru neplăcut este (selecţionerul Luciano) Spalletti", consideră Corriere dello Sport.

"Este un faliment naţional, Elveţia ne-a dat o lecţie, întregul sistem trebuie reconstruit", scrie Tuttosport.

De aceeaşi părere este La Gazzetta dello Sport, care afirmă pe prima pagină că "totul trebuie refăcut", după 'o nouă pagină neagră pentru fotbalul nostru".

"S-a dus vremea scuzelor: fără joc, fără caracter, fără idei, fără o scânteie, fără onoare, fără scuze, Italia, după ce nu s-a calificat la ultimele două Cupe Mondiale, a părăsit EURO, umilită de adversar, contestată de fanii săi", scrie cotidianul cu pagini roz.

"În patru meciuri (la acest EURO - n. r.), dacă excludem primele treizeci de minute împotriva Albaniei (victorie 2-1, n. r.), Italia nu a arătat nimic din ceea ce se aştepta de la ea", continuă editorialistul celui mai vândut ziar de sport din Italia.

Pentru Gazzetta dello Sport, există "multe probleme structurale care explică acest dezastru naţional. Ziarul îl consideră responsabil pe Spalletti, care a fost numit de urgenţă în august anul trecut în locul lui Roberto Mancini.

"Nu a reuşit să ofere naţionalei o fizionomie tehnică, cum nu a reuşit să le insufle jucătorilor pe care i-a ales hotărâre, dorinţă de a lupta", regretă publicaţia.

Presa generalistă se ocupă şi ea de ceea ce Corriere della Sera numeşte "naufragiu tehnic, tactic şi de personalitate".

"Am ajuns în lumea a treia a fotbalului, după două Cupe Mondiale ratate, pe care le-am văzut la televizor şi acest Campionat European fără glorie în care nu am putut învinge decât Albania. Între cele două a fost noaptea de pe Wembley (...)" în care Italia a devenit campioană europeană în 2021.

"Dezastrul Italiei", titrează cotidianul roman Il Messaggero. "Azzurri: nici măcar iluzia de a exista", afirmă La Reppublica.

Dacă niciunul dintre aceste titluri nu cere demisia selecţionerului, fotbalul italian va şti mai multe despre viitorul său la prânz: Federaţia italiană de fotbal (FIGC) a convocat o conferinţă de presă cu Spalletti şi cu preşedintele FIGC, Gabriele Gravina, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: UEFA Euro 2024
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel