Gimnastică ROlimpici - Andrei Muntean, singurul reprezentant al României la concursul masculin de Gimnastică Artistică, la JO 2024

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Jocurile Olimpice 2024 de la Paris încep pe 26 iulie. România are 89 de sportivi calificați la această ediție, iar DC Sport vi-i face cunoscuți pe toți. ROlimpici este o campanie prin care site-ul nostru vă prezintă zilnic sportivii români care se vor lupta pentru medalii în capitala Franței.Andrei Muntean, la a doua Olimpiadă din carieră

Gimnastul român Andrei Vasile Muntean, în vârstă de 31 de ani, participă pentru a doua oară în carieră la Jocurile Olimpice. Sportivul este singurul reprezentant al României calificat în concursul masculin de Gimnastică Artistică la Olimpiada de la Paris (26 iulie - 11 august).

În anul 2016, Muntean a fost desemnat de către Federația Română de Gimnastică să reprezinte România în competiția masculină individuală de la Rio 2016, dupa ce echipa reprezentativă a ratat prezența la Jocurile Olimpice.

La acea vreme, el a suferit o accidentare la umărul drept cu trei săptămâni înainte de startul competiției, din cauza suprasolicitării la antrenamente. Cu toate acestea, Andrei a putut să concureze la Olimpiadă, dar problema fizică l-a forțat să reducă dificultatea exercițiilor, clasându-se pe locul 6, cu nota 15,600, în finală. Pentru el, a urmat o operație în luna noiembrie a acelui an.

În luna martie a anului în curs, sportivul a cucerit medalia de bronz în finala de la paralele, din cadrul Cupei Mondiale Challenge din Antalya (Turcia). El a fost notat cu 14,150 puncte pentru exercițiul său, fiind devansat de Nicolau Mir (Spania), cu 14,800 puncte, și de Radomyr Stelmakh (Ucraina), notat cu 14,500 puncte.

De asemenea, gimnastul român s-a calificat, vineri, 31 mai, în finala de la paralele, la Cupa Mondială Challenge de la Koper (Slovenia), fiind notat cu 14,250 puncte în calificări, devansat doar de ucraineanul Ilia Kovtun, care a înregistrat 14,900 puncte. Finala la acest aparat va avea loc duminică, 2 iunie, potrivit Agerpres.

Primii pași în sala de gimnastică l-au emoționat pe copilul Andrei

Andrei Vasile Muntean s-a născut la Sibiu, pe 30 ianuarie 1993. El a început gimnastica în orașul natal, sub îndrumarea antrenorilor Ciprian Baias și Carmen Rosianu, dupa care s-a transferat la Bistrița, unde a fost selecționat la lotul olimpic de juniori.

„Când am intrat prima dată în sală, am plâns, era un loc complet nou, erau mulți copii și mulți antrenori, dar după câteva zile, încet, m-am integrat, a început să-mi placă. Sportul ăsta m-a făcut în omul care sunt astăzi”, a mărturisit acesta.

În anul 2002, la Campionatele Europene pentru juniori de la Birmingham, Andrei Vasile Muntean a cucerit medalia de aur la paralele. Opt ani mai târziu, la prima ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret care au avut loc la Singapore, sportivul român a devenit cel dintâi campion olimpic de tineret la inele din istoria competiției. În anul 2011, Andrei a fost selectionat la lotul masculin de seniori.

Medalia olimpică rămâne mărețul vis al lui Muntean

Gimnastul român speră că va avea o evoluție pozitivă în cadrul celei de-a doua ediții a Jocurilor Olimpice la care participă, mărturisind că visul său rămâne cucerirea unei medalii olimpice.

„Trece timpul foarte repede. Trebuie sa profit de fiecare zi, nu vreau să ajung în punctul în care să fiu la Jocurile Olimpice și să spun că aș fi putut să fac mai mult. Am mai concurat în sala de la Paris, e incredibilă atmosfera de acolo.

Abia aștept, voi incerca să fac tot ce-mi stă în putință să ajung într-o formă cât mai bună. Pentru mine, cu adevărat, visul este o medalie olimpică, declara Andrei Muntean, pentru Radio România Actualități, în luna aprilie.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Gimnastică
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel