Ciclism Ciclistul Jan Ulrich recunoaşte că s-a dopat înainte să câştige Turul Franţei 1997. "Cariera mea s-ar fi terminat dacă nu o făceam"

Data publicării:
Sursa: Pexels (foto ilustrativ)
Sursa: Pexels (foto ilustrativ)

Jan Ulrich, în vârstă de 50 de ani, a recunoscut că s-a dopat înainte de a câştiga Turul Franţei din 1997. 



Fostul ciclist german a vorbit despre cariera sa înainte de lansarea propriei serii documentare, care va avea 4 episoade. 

"Ştiu ce am obţinut. Personal, cred că merit titlul, dar asta vor decide alţii. În inima mea, însă, sunt un câştigător de Turul Franţei", a declarat Jan Ulrich, citat de Gazetta dello Sport

Jan Ulrich s-a retras acum 16 ani. Cariera sa va fi expusă în seria documentară "The Prey", de patru episoade, şi va pune reflectorul pe ciclismul anilor '90. 

Confesiunile lui Ulrich au legătură cu victoria de la Turul Franţei din 1997, relaţia cu medicul spaniol Fuentes şi cu dependenţa de droguri. 

"Am intrat în contact cu dopajul în 1995-1996, înainte de Turul Franţei. La acea vreme, mi-a fost explicat totul într-un mod foarte plauzibil. Nu mi-a fost frică. Cariera mea s-ar fi terminat dacă nu o făceam. Nu m-am simţit niciodată ca un infractor. Pot vorbi doar despre mine, evident, nu vreau să implic pe nimeni altcineva. Ştiu mult mai multe, dar nu aş spune nimic, niciodată. Eu ştiu ce am obţinut. Personal, cred că merit titlul de la Turul Franţei. Dar alţii vor decide asta. În inima mea, însă, sunt câştigător de Turul Franţei", a declarat Jan Ulrich. 

Creşte salariul minim la ciclişti 

Sindicatul cicliştilor profesionişti (CPA) şi Asociaţia internaţională a echipelor (AIGCP) au ajuns la un acord pentru creşterea salariilor minime la echipele din World Tour, care din 2024 va fi de 42.045 de euro, în timp ce Uniunea ciclistă internaţională (UCI) va majora salariul minim pentru cicliste la 35.000 de euro, transmite EFE.

Actualul acord a fost semnat în 2019 şi stabileşte că salariul minim al unui ciclist care face parte dintr-o echipă WorldTour este de 40.045 de euro brut pe an, o sumă care va creşte la 42.047 de euro brut pe an în 2024 şi la 44.150 în 2025.

În ciclismul masculin, CPA şi AIGCP sunt organismele care decid majorarea salariului minim, în timp ce în ciclismul feminin, UCI este organismul de reglementare.

La sfârşitul anului 2022, UCI a aprobat ca salariul minim pentru ciclistele din WorldTour să crească de la 27.500 de euro brut pe an la 32.102 euro în 2023, iar acum se intenţionează o mărire la 35.000 în 2024, respectiv 38.000 în 2025.

Aceste majorări privesc doar echipele din Women World Tour, întrucât cele din divizia a doua nu sunt obligate să plătească un salariu minim sportivelor lor, scrie Agerpres. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Ciclism




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel