Superliga Romaniei Dorinel, Charalambous, Rednic, Sabău sau Andone? Cine este antrenorul anului în Liga 1

Data publicării:
Sursa: Agerpres
EXCLUSIV
Sursa: Agerpres

Campionatul din România s-a încheiat, singurele meciuri rămase de disputat fiind barajele de menţinere/promovare în Liga 1, respectiv barajul pentru Conference League. 



Cine este, însă, antrenorul anului în fotbalul românesc? DC Sport analizează performanţele a patru antrenori care şi-au transformat echipele. 

1. Elias Charalambous, FCSB

Antrenorul cipriot a venit la FCSB în 2023 şi a reuşit deja să câştige un titlu în Liga 1. Acesta a lucrat alături de Mihai Pintilii pentru pregătirea celor de la FCSB, însă rezultatele s-au văzut. FCSB a câştigat titlul în Liga 1 cu trei etape înainte de finalul playoff-ului şi a fost cea mai constantă echipă din campionat. 

În sezonul regulat, FCSB a marcat 53 de goluri şi a primit doar 28, ajungând după cele 30 de etape la 9 puncte distanţă de principala urmăritoare, la acel moment FC Rapid. În playoff, elevii lui Charalambous au înscris de 12 ori şi au primit 11 goluri, terminând cu golaveraj pozitiv. FCSB s-a încoronat campioană cu trei etape înainte de finalul playoff-ului, după ce a învins pe teren propriu Farul Constanţa, scor 2-1. 

Cu toate astea, sezonul lui Elias Charalambous, deşi încununat cu un titlu, a fost umbrit de criticile aduse pentru modul în care se lucrează la FCSB, fiind adesea condamnate amestecurile patronului Gigi Becali în alcătuirea echipei sau la schimbările din timpul meciurilor. 

CITEŞTE ŞI Sorin Cârţu îl ironizează pe Elias Charalambous, antrenorul celor de la FCSB. "Îi spunem Becalambous"

2. Dorinel Munteanu, Oţelul Galaţi

Dorinel Munteanu a preluat SC Oţelul Galaţi în 2021, când echipa se afla în Liga III, şi a reuşit promovări succesive în Liga 2, respectiv Liga 1. Oţelul Galaţi a avut cel mai mic buget din campionat, aproximativ 2 milioane de euro pe întreaga durată a sezonului şi s-a confruntat cu întârzieri la plata salariilor în mai multe rânduri, dar asta nu i-a împiedicat pe elevii lui Dorinel Munteanu să lupte pentru accederea în playoff până aproape de finalul sezonului regulat, iar apoi pentru câştigarea playout-ului până în penultima etapă. 

Oţelul Galaţi a terminat playout-ul pe locul 2, ceea ce în economia campionatului înseamnă locul 8, dar a jucat şi finala Cupei României, competiţie din care a eliminat FCSB, Dinamo, Universitatea Craiova şi U Cluj. Finala a fost pierdută la loviturile de departajare în faţa celor de la Corvinul Hunedoara. 

Oţelul Galaţi a jucat şi primul baraj pentru Conference League, împotriva celor de la U Cluj, dar a fost învinsă, scor 2-0, pe teren propriu, şi a ratat şansa de a lupta pentru un loc în preliminariile cupelor europene. 

CITEŞTE ŞI Dorinel Munteanu, cea mai tare declaraţie după finalul sezonului cu Oţelul. "Aşa am ajuns să fim nemulţumiţi de locul 8"

3. Mircea Rednic, UTA Arad

Dată ca una dintre principalele candidate la retrogradare, UTA Arad a reuşit să câştige playout-ul Ligii 1. În ciuda schimbărilor masive din lot, la arădeni venind peste 40 de jucători în acest sezon, Mircea Rednic a reuşit să îi capaciteze în playout şi să îi ducă spre primul loc. 

Dacă nu ar fi renunţat la formalităţile pentru obţinerea licenţei UEFA, UTA Arad ar fi putut juca barajul de Conference League cu cei de la Oţelul Galaţi, în locul Universităţii Cluj. În playout, UTA Arad a marcat 15 goluri şi a primit doar 11. Doar Hermanstadt şi Dinamo au reuşit să o învingă pe UTA Arad în această fază a competiţiei, în timp ce Universitatea Cluj şi Petrolul Ploieşti au obţinut un punct în faţa băieţilor lui Mircea Rednic. 

CITEŞTE ŞI Mircea Rednic, supărat pe lipsa de investitori de la UTA. "Unii au venit cu 10.000 euro. Foarte puţin"

4. Ioan Ovidiu Sabău, Universitatea Cluj 

Ioan Ovidiu Sabău i-a antrenat pe clujeni în sezonul trecut, dar a ales să părăsească echipa în vară. În locul său a fost adus Toni Petrea, însă acesta a rezistat doar 5 etape la cârma echipei. Ioan Ovidiu Sabău a fost de acord să revină la conducerea "şepcilor roşii" şi a revitalizat echipa. De altfel, Universitatea Cluj a fost la un pas să se califice în playoff. În ultima etapă a sezonului regulat, Universitatea Cluj avea nevoie de victorie la FC Voluntari, însă a obţinut doar o remiză şi a ratat playoff-ul în defavoarea celor de la Sepsi Sf. Gheorghe. 

Clujenii s-au răzbunat pe ilfoveni în ultima etapă din playout, când au câştigat la Voluntari şi i-au trimis pe aceştia direct în Liga 2. Ironia face că FC Voluntari avea nevoie de un singur punct pentru a se salva de la retrogradarea directă. 

Universitatea Cluj a terminat playout-ul pe locul 4, dar a profitat de faptul că UTA Arad şi FC Hermanstadt nu au avut licenţă UEFA, astfel că a jucat primul baraj de Conference League cu Oţelul Galaţi, pe care a şi învins-o cu 2-0. Acum, elevii lui Ioan Ovidiu Sabău vor înfrunta Universitatea Craiova, echipă antrenată de Costel Gâlcă, pentru un loc în preliminariile Conference League. 

CITEŞTE ŞI Neluțu Sabău dă asigurări că rămâne la „U” Cluj, după zvonurile legate de Rapid: „Sper să scot această echipă din anonimat”

5. Bogdan Andone, FC Botoşani 

FC Botoşani a început sezonul cu Mihai Ciobanu pe bancă, însă după etapa a şaptea acesta a fost schimbat cu Dan Alexa. Nici "Chirurgul" nu a avut rezultate mai bune, astfel că după etapa a 14-a, a plecat şi el de la echipa finanţată de Valeriu Iftime. Antrenor interimar a fost numit Andrei Patache, însă acesta a lăsat echipa pe ultimul loc în campionat, la finalul lunii decembrie. Singura victorie a botoşănenilor în prima parte a sezonului a fost la Galaţi, cu Oţelul, scor 2-0. 

La începutul lunii ianuarie, Bogdan Andone a fost numit antrenor principal la FC Botoşani, iar efectul s-a văzut imediat. Jocul moldovenilor s-a schimbat şi au început să apară şi rezultate, astfel că FC Botoşani a început să strângă puncte importante pentru salvarea de la retrogradare. Doar faptul că au pierdut în ultima etapă la Galaţi, cu Oţelul, scor 2-0, i-a împiedicat pe botoşăneni să se salveze direct de la retrogradare, deşi la începutul playout-ului erau pe ultima poziţie în clasament. 

FC Botoşani a câştigat prima manşă a barajului de menţinere/promovare în Liga 1 cu CS Mioveni, scor 1-0. 

CITEŞTE ŞI Bogdan Andone vrea să rămână la Botoşani şi îl laudă pe Valeriu Iftime. "E relaţia extraordinară patron-antrenor"

Votează în sondajul DC Sport şi alege cel mai bun antrenor din Liga 1 în acest sezon. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel