Interviuri Diferenţă majoră între fotbalul românesc şi cel spaniol. Rusescu: Emery mi-a spus că nu sunt pregătit de nivelul ăla. Pregătirea pur şi simplu m-a terminat

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Raul Rusescu a jucat la FC Sevilla, când echipa era antrenată de Unai Emery, şi a spus care sunt diferenţele între fotbalul românesc şi cel din Spania. 



"Eu eram la un nivel, dar nivelul de aici era mult mai jos când m-am dus acolo. Dacă aveam mintea de acum atunci, probabil că aş fi gestionat altfel situaţia. Încrederea e un lucru care nu mi-a lipsit niciodată. Încrederea în mine şi în ceea ce pot să fac a fost la cote mari absolut toată cariea mea. Şi e un lucru pe care toţi sportivii ar trebui să îl aibă. 

Noi am câştigat campionatul cu 7 etape înainte. Am avut vacanţă intermodulară în timpul campionatului. Eu nu am avut vacanţă, dar am avut antrenamente mai uşoare. Jucăm cu Dinamo, am câştigat şi după vacanţa asta. Antrenamentele nu mai erau la nivelul la care trebuiau să fie. Dacă eram încă în lupta pentru titlu, nu vedeam mingea jumătate de săptămână. Eu am început pregătirea la Sevilla în iulie. Deci după ceva timp, practic. De asta spun, dacă aveam mintea de acum probabil aş fi gestionat altfel situaţia, la modul că mă duceam mai pregătit, ca antrenorul să nu aibă ce să îmi reproşeze sau să îmi găsească motive. 

Am început în iulie pregătirea, o pregătire care pur şi simplu m-a terminat. În care am avut un singur antrenament fără minge, restul era numai cu mingea. Eram extenuat. A fost o schimbare de mentalitate şi de antrenamente majoră. Unai Emery are ca principiu de bază faptul că mingea e la noi. Mingea e la noi, deci noi controlăm. Dacă mingea e la ei, ne controlează ei. Antrenamentele erau de durată, cam 2 ore, erau şi 2 antrenamente pe zi. Erau exerciţii de pasare la intensitate 100%. Aveam preparatori fizici, ajutoare de preparatori, condiţii, fiecare jucător avea program de prevenţie, adică ni se spunea de ce avem nevoie ca prevenţie înainte de antrenament. Mi-a fost foarte greu, foarte greu!

Diferenţa faţă de România. "De la număr 10, am trecut vârf împins"

În România, la momentul ăla, perioada de pregătire însemna 10 zile fără minge. Ceea ce însemna că atunci când intrai cu mingea, erai 100% pregătit să faci antrenament la intensitate maximă. Aici am intrat direct cu mingea, a fost foarte greu. Toată viaţa mea s-a schimbat. Tot ce ştiam despre fotbal s-a schimbat. Diferenţa foarte mare era la mentalitate. De ce spun asta? Pentru că jucătorii erau pregătiţi pentru ceea ce trebuie să facă. Că îi bagă antrenorul sau nu, aia e treaba lui, dar datoria lor e să fie pregătiţi sută la sută. De asta zic că mie mi-a fost foarte greu. 

Am plecat în cantonament pentru prima dată în America de Sud, am participat la un turneu. Am zburat 12 ore de la Madrid la Santiago de Chile, am ajuns dimineaţă la hotel şi direct la antrenament, tot cu mingea, totul în viteză. Nu exista relanti. Până m-am adaptat la stilul de viaţă, la metodele de antrenament, la cultura clubului... 

"Unai Emery mi-a spus că nu sunt gata de nivelul ăla"

Acolo am văzut prima dată ce înseamnă într-un oraş să nu existe Real Madrid sau Barcelona. Există Sevilla sau Betis. Am plecat din România, unde eram cineva, şi am ajuns undeva unde a trebuit să o iau de la capăt. Am jucat preliminarii de Europa League, am dat două goluri la Podgorica. Exact după meciul ăla, Unai Emery a avut o discuţie privată, care a ieşit public. Eu am vrut să vorbesc cu el să îl întreb cum vede el lucrurile. Nu simţeam că are ceva cu mine, dar pentru mine a fost o schimbare foarte mare, nu mai jucam număr 10, jucam vârf împins. După meciul ăla, eu oricum voiam să îl întreb cum vede el lucrurile, să îi spun că e ceva nou. Mi-a tăiat elanul direct, mi-a spus că nu sunt pregătit şi că nu pot să fac faţă la nivelul ăsta, trebuie să mă pregătesc. Am întrebat ce trebuie să fac. Mi-a spus că mă antrenez dimineaţa cu echipa şi seara vin să mă antrenez cu preparatorii ca să ajung la nivelul tuturor. O lună jumătate am făcut asta. Am zis ok, dacă asta trebuie să fac, asta fac. O lună jumătate am băgat ca taurul. Şi a venit momentul în care preparatorii mi-au zis că gata, sunt pregătit 100%. Am bătut la uşă, i-am zis antrenorului că sunt gata. Am jucat 7 minute pe Sanchez Pizjuan în La Liga. Senzaţional. Am avut două ocazii de gol, nu am marcat. Am jucat în Europa League încă trei meciuri. În schimb, din momentul în care am zis că sunt pregătit m-a băgat cu Osasuna 7 minute şi de acolo am început să fiu prezent. M-a luat în deplasare în campionat, am jucat în Cupa Spaniei", a declarat Raul Rusescu la Un Podcast la alt nivel.  

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Interviuri




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel