Interviuri Geoană, explicaţie pentru situaţia în care se află sportul românesc. "Mircea Lucescu, Hagi, toţi spun cum era atunci. Fuse şi se duse"

Data publicării:
Freepik
Freepik

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO şi posibil candidat la preşedinţia României, a vorbit despre sportul românesc şi despre motivele pentru care lucrurile par că stagnează. 



"Eu am o explicaţie pentru sportul românesc. România, în domeniul sport, este în acelaşi timp în post-comunism şi în pre-capitalism. Suntem în zona în care lumea are nostalgie. Mircea Lucescu, Gică Hagi, toţi spun cum era atunci. Fuse şi se duse. Nu se mai întoarce. Suntem în altă situaţie. 

Dar suntem şi în faza de pre-capitalism, nu am făcut un sistem care să stea în picioare. Asta vorbeam şi cu George Copos, când era la Rapid, asta vorbesc şi cu cei de la cele două Craiove, şi cu cei care sunt la Dinamo acum. Dinamo e super brand şi e păcat de ei, efectiv. 

Problema centrală este cultura clubului. Este o cultură construită profesionist, cum face Şucu. Am speranţe că va aşeza Rapidul şi alte cluburi pe baze mai puţin capricioase, mai transparente, mai capitaliste. Trebuie să încurajăm şi companiile să învestească în sport. Cum e posibil, şi nu vreau să critic pe nimeni în România, ca în Italia să joace ăia cu Dacia pe piept (n.r. Udinese), iar la FC Argeş nu ştim să vorbim cu oamenii ăia, ditamai compania, să facă la fel? De ce? Pentru că fug de reputaţia proastă. 

Am avut o discuţie şi cu Dan Şucu, care a spus că statul nu e bun la nimic. Nu o fi bun, dar stadionul Giuleşti e făcut de stat. Trebuie să găsim o claritate", a declarat Mircea Geoană în podcastul Da Bravo, moderat de Mihai Bobonete. 

Exemplul Spaniei. "Cluburile se plâng că se fac stadioane moderne, dar nu se fac terenuri de joacă"

"Eu cred că nu trebuie să ne fie frică să ne apucăm, pe bazele de astăzi, de o Daciadă modernă. Să refacem baza sportului. Am lucrat cu Mihai Covaliu şi cu Institutul Aspen la un proiect care se numea "Joacă pentru viaţă", în care atrâgeam copiii. Am făcut video-uri pentru profesori prin care să atragă copiii la sport prin joacă. 

Se plâng cluburile de fotbal că se fac stadioane moderne, dar nu se mai fac terenuri de joacă pentru copii. Spania, înainte să aibă succesul ăsta fantastic în sport, a avut TVA redus la materiale de construcţii pentru tot ce înseamnă construcţie sportivă. Trebuie să spui că sportul este o parte a educaţiei naţiunii. Sunt studii care spun că de la 3 la 6 ani maturizarea cognitivă şi motrică a copilului fac parte din acelaşi sistem. Deci eu cred că e o problemă şi de priorităţi un pic", a mai spus Mircea Geoană. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Interviuri




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel