Interviuri Cât de repede trebuie să apelezi la medicul specialist în cazul unei leziuni de biceps. Sportivii, cei mai vizați. Informații oferite de Dr. Ojoga, la interviurile DC Medical, DC News şi DC Sport

Data actualizării: | Data publicării:
Foto DC Medical
Foto DC Medical

Medicul chirurg ortoped, Dr. Liviu Ojoga, a oferit explicații importante privind o serie de leziuni regăsită, de cele mai multe ori, în cazul sportivilor. Acesta a dezvăluit detalii despre modul în care se produc accidentările din timpul activităților sportive, dar a menționat și cât de repede trebuie ca un pacient să se adreseze medicului specialist, în cazul în care suferă de o astfel de leziune.

 

 



Dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitatul zilei la interviurile DC Medical, DC News și DC Sport. Acesta a oferit detalii foarte importante cu privire la o serie de patologii frecvente, regăsite deseori în cazul sportivilor, care trec, de multe ori, nediagnosticate. Aceste cazuri netratate corespunzător, spune dr. Ojoga, determină apariția unor probleme care sunt mult mai dificil de rezolvat, decât în faza inițială a accidentării.

Ruptura de tendon la nivelul bicepsului, regăsită la sportivi - dar nu la cei tineri

Dr. Ojoga a explicat motivul și circumstanțele în care apar anumite leziuni în cazul sportivilor, precum cele de la nivelul bicepsului sau pectoralului. El susține că, de cele mai multe ori, acest tip de leziuni este trecut cu vederea de pacienți, afecțiunile fiind tratate în mod nepotrivit. 

„ (n. r. - Rupturile de tendon pe biceps) sunt patologii relativ frecvente, dar uneori nediagnosticate, duc la apariția unor probleme care sunt mult mai greu rezolvabile ulterior [..] Aici nu vorbim despre accidente de schi, de baschet, de fotbal, ci vorbim despre pacienți care practică ridicări de greutăți, gym (n. r. -activități sportive la sala de forțe), gimnaști”, a explicat acesta.

Medicul a lămurit și cazurile în care aceste accidentări pot surveni, în majoritatea timpului, la persoanele care întreprind activități fizice, afirmând că astfel de leziuni apar atunci când efortul depus de cel care desfășoară activitatea sportivă este prea mare, în raport cu posibilitățile sale din punct de vedere fizic: „Pentru leziunile de biceps și de pectoral mare, nu e o mare legătură cu încălzirea...ci mai degrabă o neconcordanță între efortul pe care îl face sportivul și posibilitățile mușchiului, tendonului propriu.”

De asemenea, el a adus în discuție problema durerii pe care o simte pacientul care suferă de o leziune la nivelul bicepsului, susținând: „Durerea trece, pacientul se duce la doctor, pentru că are dureri, are o diformitate, apare o echimoză întotdeauna...Uneori, este impresionantă...există fotografii cu heavy lifters (sportivi care ridică greutăți), cu leziuni de biceps, cu o echimoză pe tot brațul. Nu trec neobservate!”

Dr. Ojoga a mai explicat și faptul că ruptura tendonului se poate auzi, literalmente, aceasta producând un zgomot specific: „Uneori se aude, am pacienți care erau filmați în timpul acela...se aude exact ca atunci când se rupe o coardă de arc, acesta este zgomotul...”, dar și că această afecțiune se regăsește la persoanele care au trecut de vârsta tinereții: „N-am văzut patologia aceasta la pacienți tineri...20-30 ani. Am văzut-o la pacienți 40+.”

Pacienții trebuie să se trateze în cel mai scurt timp posibil

Pacienții, de cele mai multe ori, spune medicul, nu identifică problema ca fiind extrem de gravă, tratându-se cu medicamente care reduc durerea, dar nu tratează și cauza acesteia. Mai mult decât atât, chiar unii medici subestimează sau nu reușesc să diagnosticheze o astfel de leziune: „Problema intervine atunci când pacientul ajunge la un doctor care îi spune că nu are nimic - trebuie să ia un antiinflamator, echimoza dispare, un unguent local... Și atunci, pacienții, până ajung la cineva care recunoaște patologia și le recomandă să fie operați, și ajung la cineva care poate să îi opereze, uneori durează până la un an de zile. Poate și peste un an!”

Acesta a explicat ce consecințe prezintă o intervenție întârziată a medicului specialist, în condițiile unei astfel de leziuni: „Problema este că tendonul se retrage, uneori devine imposibil să îl mai poți reinsera în locul anatomic, astfel că e nevoie de plastie de tendon - mult mai complicat decât dacă ai repara în acut și cu rezultate mult mai greu predictibile decât o operație în acut”. Așadar, acesta recomandă ca orice persoană care a suferit sau care bănuiește că are o problemă de acest tip, să apeleze la un consult medical, indicând că cea mai potrivită perioadă în care leziunea nu devine dificil de tratat este „între o săptâmână și o lună”.

Cât timp durează recuperarea după operație. Mai pot sportivii să facă efort?

Medicul a afirmat că recuperarea după o astfel de intervenție la nivelul bicepsului nu este foarte lungă: „Din fericire, această tehnică de fixare este extrem rigidă, astfel că lăsăm pacientul într-o eșarfă pentru două săptămâni, timp în care pacientul poate deja să facă flexiextensie activă - nu ridică greutăți. După care, următoarele patru săptămâni, o cană cu apă, activități de zi cu zi...normale, nimic greutăți.”

De asemenea, dr. Ojoga a confirmat faptul că sportivii își pot relua activitățile pe care le întreprindeau înainte de operație, după o refacere completă: „Recuperare 100% cu aceleași caracteristici ca în faza preoperatorie...”, a spus acesta.

Mai mult decât atât, el a reiterat ideea conform căreia pacientul trebuie să apeleze un medic specialist, la scurt timp după producerea accidentării, explicând, totodată, motivele pentru care multe persoane nu știu că suferă de rupturi musculare: „Nu este atât de cunoscută în domeniul medical această patologie, uneori pacientul nu se adresează unui ortoped, se duce la medicul de familie sau întreabă un medic de altă specialitate, ia un antiinflamator, un antialgic, unguent... Acuzele scad în timp, nu e ceva care să persiste ca durere, de aceea sunt pacienți care (nu se duc la timp la medic)”.

Ruptura de pectoral mare - nu cu mult diferită

Acesta a ținut să explice și cazul rupturii de pectoral mare, despre care a spus că apare, asemenea rupturii de la nivelul bicepsului, la sportivi. „Apare în general la bench-press, cei care ridică greutăți din poziție culcată... (Are) aceeași senzație de arsură, ruptură, se aude un zgomot, e ușor de sesizat că s-a întâmplat ceva. Se vede imediat, nu mai există relieful fosei axilare. Riscul mare îl reprezintă crema, medicamentele antiinflamatoare, așteptarea. Iar așteptarea aici este nefastă. Face ca toată reparația să devină foarte complicată.”, a mai spus acesta.

Interviul integral poate fi vizionat mai jos:

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Interviuri




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?